Prezentarea comunei

Comuna Cupșeni se găsește în frumoasa Țară a Lăpușului, iar pentru cei care nu cunosc, vom spune că județul Maramureș este alcătuit din patru țări: Țara Codrului Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Maramureșul istoric.


Compusă din patru sate cu tot atâtea obiceiuri specifice, comuna Cupșeni se mândrește cu locuitorii harnici și mândri din Ungureni, Cupșeni, Libotin și Costeni. Oriune vei alege să oprești, vei putea să remarci lucuri extraordinare pe care doar la noi le găsești. Dacă drumurile te poartă spre comuna Cupșeni, îți garantăm că vei avea ce să descoperi aici. De la ospitalitatea specific maramureșeană, la locuri de vis și legende care te vor uimi, toate le găsești în Cupșeni, aici unde oamenii locului știu să promoveze frumusețea și straiele specifice zonei.

Dacă ești credincios din fire și vrei să înalți o rugăciune spre divinitate, te îndemnăm să îți pleci pios genunchii și fruntea în Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Costeni, în Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Cupșeni, în Biserica de lemn „Sfântul Ilie” din Cupșeni, în Biserica de lemn din Libotin sau în Biserica de lemn din Ungureni.


Dacă vrei să te bucuri de împrejurimile noastre frumoase, te invit să faci o drumeție pe Muntele Sfânt din Maramureș, renumit în zonă pentru izvoarele sale făcătoare de minuni, pentru legendele cu haiduci și peșteri pline de comori. Potrivit legendelor locale, pe Muntele Șatra și-ar fi avut sălașul celebrul haiduc Pintea Viteazul și ortacii lui. Astfel, pe Muntele Șatra, numele haiducului îl poartă atât Izvorul lui Pintea cât și Fântâna lui Pintea, lângă cel dintâi ridicând-se Mânăstirea Șatra, iar lângă fântână, Schitul Șatra (sau Șătrița). Izvorul lui Pintea este doar unul dintre izvoarele cu puteri tămăduitoare de pe munte. Fiecare firicel de apă care coboară pe pantele muntelui are puteri binefăcătoare. Despre Fântâna lui Pintea, se zice că în anumite zile din an „apa se făcea cum este untul” și că atunci avea puterea să vindece orice boală a celui care se ungea cu ea. Comorile adunate de Pintea și haiducii săi ar fi ascunse într-o peștera din inima muntelui. Peștera lui Pintea se deschide numai în noaptea de Înviere, iar cel ce intră în ea nu poate ieși decât peste un an.


Dacă te-am convins, vino să ne vizitezi și noi te vom primi cu inima și casele larg deschise. Gasești aici, în comuna Cupșeni, tot ce ai nevoie pentru a petrece câteva zile liniștite, departe de agitația orașului, iar dacă vrei senzații tari, să știi că și astea le găsești tot la noi.

Nu mai ezita, vino să descoperi acest colț de rai care se numește:

COMUNA CUPȘENI

Accesibilitate